Kultura

Veli Jože - Legenda o divu iz Motovuna

print Srpanj 24, 2021

Jednom davno, u dolini rijeke Mirne, podno Motovuna, istarskog gradića na brežuljku, živio je Veli Jože, dobroćudni div jak kao bik i kuštrave glave.

Jednom davno, u dolini rijeke Mirne, podno Motovuna, istarskog gradića na brežuljku, živio je Veli Jože, dobroćudni div jak kao bik i kuštrave glave…

Tako nekako ide legenda koja je inspirirala  hrvatskog pisca Vladimira Nazora da napiše svoje najpoznatije djelo istog naziva – Veli Jože. S vremenom je priča o dobroćudnom divu postala simbol hrvatske Istre, alegorijska slika Hrvata u Istri, o njihovoj povijesti ugnjetavanja, prkosa i pokušajima odnarođivanja te njihovoj snazi i načinima kojima su se svemu tome uspjeli oduprijeti. Veli Jože također na bajkovit način govori o vječnoj borbi dobra i zla, težnji i potrazi za pravdom i slobodom.

Za potpun doživljaj pročitajte ovu pripovijetku u hladu krošnje na nekom od istarskih brežuljaka, a onda pogledajte uokolo i vidjet ćete još puno uspavanih divova u daljini. Ispred vas će biti scene koje se mogu usporediti s onima iz Gospodara prstenova. Tada će vam biti jasno - kada dođete u Istru, ustvari ulazite u legendu.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »