Kultura

Kažuni - tajanstveno graditeljsko čudo iz davnina

print

Posjet Istri nije potpun ako niste vidjeli pulsku arenu, no unutrašnjost poluotoka krije još jedno graditeljsko čudo -  istarske kažune.

Jednostavno rečeno, kažuni su poljska skloništa u većini slučajeva kružnog oblika građena od kamena. I samo od kamena, koristeći tehniku suhozida, sa stožastim vrhom. U početku su služili za stanovanje, kasnije kao skladište alata, a onda i kao sklonište za pastire i ratare od pljuskova i ljetnih vrućina. Nećete ih vidjeti s ceste, skriveni su na privatnim posjedima. Prošećite, istražite, isplati se u jednom od njih predahnuti i na trenutak otputovati u neka davna vremena…

Nemojte se iznenaditi kada vidite niska ulazna vrata i skučenu unutrašnjost u koju jedva stanu dvije-tri osobe. Nisu u Istri nekad živjeli patuljci ni hobiti, već je gradnja kažuna nakon cjelodnevnog rada u polju bila dodatan napor.  I to kakav. Prosječni kažun, građen bez vezivnog materijala od kamena skupljenog s polja, sastoji se od oko 30 kubika kamena. Preračunato, oko 70 tona kamena! 

Nekad ih je na području Istre bilo između 10.000 i 20.000, danas ih je očuvano oko 5000. Najviše ih je oko Vodnjana, gdje se nalazi i Park kažuna, u sklopu kojega možete saznati više detalja o ovim kamenim kućicama. Ako ste raspoloženi, možete i sudjelovati u gradnji ili obnovi dijela kažuna. Kako god, sigurno smo da ćete kući ponijeti mali kažun, jedan od najprepoznatljivijih istarskih suvenira. Mi smo na našim policama već složili pravo malo selo.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »