Zelena Istra

Turizam u Istri: za svakoga ponešto

print

Tko god da je jednom posjetio Istru, uvijek se u nju vraćao. Nije teško pretpostaviti zašto je to tako i zašto je Istra već duži niz godina jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija Mediterana. Ona je kroz povijest očaravala čovjeka prije svega svojim prirodnim ljepotama, bilo obalom, plažama i otocima, ili brežuljkastim pejzažem kontinentalnog dijela, s bujnom vegetacijom i bogatim šumama.

Kratka povijest istarskog turizma
 

Blaga klima, toplo more te blizina glavnih pomorskih i kopnenih puteva dodatno su pogodovali razvoju turizma u Istri kroz povijest. Smatra se da je on započeo na ovim prostorima još u doba Rimskog carstva, kada su Rimljani na priobalju gradili svoje karakteristične vile za odmor, ville rustice. U doba Rimljana i za vrijeme dinastije Flavijevaca, sagrađena je i znamenita pulska Arena, kao mjesto zabave koje je moglo primiti i do 20.000 gledatelja.

Moderni se turizam počeo razvijati u 19.stoljeću, kada je Istra bila pod austrougarskom vlašću i kada je započela gradnja brojnih hotela i odmarališta. Zdravstveni turizam, lječilišta i Istarske toplice tada su činili temelj turizma, zahvaljujući kojem se glas o Istri pročuo i dao vjetar u leđa izletničkom turizmu. Trebalo je vremena, no potkraj 19. stoljeća kupanje u moru i sunčanje polako su dobili na popularnosti, otvorila su se kupališta, a posjeti Istri postali sve brojniji. Kasnije je, za vrijeme talijanske vladavine, u Istri došlo do određene stagnacije, no nakon Drugog svjetskog rata i priključenja Hrvatskoj i Jugoslaviji, turizam i hotelijerstvo počeli su se oporavljati. Osamdesetih godina prošlog stoljeća istarski je turizam doživio svoj pravi uzlet koji, uz veće ili manje prepreke, traje do danas.

Turizam u Istri danas: što posjetiti i kuda krenuti

Danas je Istra jedna od glavnih mediteranskih turističkih destinacija, s vrlo prepoznatljivim turističkim identitetom. Poznata je istodobno kao mjesto izrazite etničke tolerancije i kao mjesto s izraženim osjećajem regionalne pripadnosti, jer se specifični istarski identitet gradio tijekom duge povijesti, preklapanjem raznih kultura koje su se na ovim prostorima našle. Takvo bogato nasljeđe vidljivo je svuda - u arhitekturi naselja, povijesnim spomenicima, sakralnoj arhitekturi i brojnim muzejima. Gotovo svaki grad i svako naselje u Istri ima dugu povijest i brojne spomenike koji o njoj svjedoče. Najveći istarski grad, Pula, tako obiluje povijesnim lokalitetima i spomenicima, od nezaobilazne Arene, do Slavoluka Sergijevaca, Augustova hrama, Nezakcija, katakombi i sustava fortifikacija. No nemojte stati u Puli. Posjetite Monkodonju kraj Rovinja, Eufrazijevu baziliku u Poreču, Ples mrtvaca u Bermu, ili srednjovjekovne kaštele i tvrđave u primjerice Dvigradu, Svetvinčentu, Pazinu, Puli, Momjanu, Buzetu...  

Zanima li vas još dalja povijest, krenite stopama dinosaura kroz rt Kamenjak, Barbarigu i Bale. I neka vas to potakne da istražite i druge prirodne ljepote Istre. Posjetite nacionalni park Brijune ili park prirode Učku. Popnite se na Ćićariju, ili zavirite u jamu Baredine… Istarska je slavna specifičnost upravo to što na relativno malom prostoru spaja dva posve različita turistička doživljaja - primorske gradove i obalu, poznate kao Plava Istra, i unutrašnjost, Zelenu Istru, njezin kontinentalni dio.

Mjesta na moru osim predivnih plaža i toplog mora, nude i bogat kulturni sadržaj, festivale i koncerte, kao i razne društvene, zabavne i sportsko-rekreativne sadržaje. A nekoliko desetaka kilometara dalje, u unutrašnjosti, dočekat će vas mir srednjovjekovnih gradića i beskrajno prostranstvo šuma, vinograda i maslinika ruralne Istre. Ovaj najmanje naseljeni dio Istre očarat će vas ljepotom krajolika, ukusnom hranom i, možda još više, vinom. Poznate su istarske sorte vina malvazija i teran, a maslinovo ulje, koje se proizvodi u ovoj regiji još od antičkog doba, kao i tartufi iz okolice Motovuna, bitni su elementi gastronomskog imidža ovog kraja. U konobama, restoranima i vinogradima u unutrašnjosti, lokalno će vas stanovništvo upoznati s poviješću i legendama kraja - iskustvo posve drugačije od ljetne vreve istarskih gradova na obali.

Središnja Istra poznata je i po brojnim biciklističkim i pješačkim stazama, pa uživanje u prirodnim ljepotama krajolika i obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti može biti i dio aktivnog odmora.

Ili pak odaberite samo jedno mjesto, i uživajte u lijenim danima ispunjenima suncem i dobrim raspoloženjem. Istra zaista nudi ponešto za svakoga.

Cijena je prikazana prema fiksnom tečaju konverzije 1 Euro = 7.53450 kn

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »