Hrana

Tartufi - mirisni dragulji istarskog podzemlja

print

Jedna od prvih asocijacija na Istru su – tartufi. Kako i ne kad su ove podzemne gljive gastronomski hit koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim zbog svog prepoznatljivog i specifičnog okusa i mirisa.

Pritom su tartufi vrlo rijetka delicija, u Europi ćete ih naći u odabranim dijelovima Francuske, Italije i u poznatom istarskom trokutu između Buja, Pazina i Buzeta. Kada tome pridodamo i poznate priče o afrodizijačkim svojstvima tartufa, onda je jasno zašto su istarske konobe prepune domaćih i stranih gostiju u potrazi za ultimativnim kulinarskim iskustvom. U ovim podzemnim gljivama uživali su vladari Mezopotamije još prije 4000 godina, a bila je i nezamjenjivi sastojak na gozbama starih Grka, Rimljana te u novije vrijeme na trpezama francuskih i austrougarskih kraljeva.

Istarski tartufi

Prvi tartuf na istarskom poluotoku otkriven je prije 80-ak godina u Motovunskoj šumi, koja je zajedno s dolinom rijeke Mirne idealno područje za rast ovog aromatičnog gomolja zbog propusnog tla s većim udjelom šljunka i pijeska. Ovi gastronomski dragulji svoje plodove razvijaju 5 do 30 centimetara ispod zemlje, a pronalaze ih posebno trenirani psi tragači.

Iako svakim danom podjednako gurmani i kuhari otkrivaju čari crnog tartufa, najrjeđi i najskuplji je istarski bijeli tartuf, koji je u kratko vrijeme došao na vrh ljestvice najcjenjenijih u svijetu, pa se za njega otimaju najpoznatiji chefovi i najbolji restorani. Tartuf se idealno sljubljuje s tradicionalnom istarskom kuhinjom, poslužuje se u kombinaciji s fužima, pljukancima i njokima, ali ključni je sastojak fritada te brojnih jela s različitim vrstama mesa, od purana do boškarina. Opjevan već stoljećima kao kulinarski dijamant, tartuf je jedna od stvari koje morate probati pri posjetu Istri, a preporučujemo da tom prilikom osigurate i zalihe za romantične večeri u vašem domu.

Cijena je prikazana prema fiksnom tečaju konverzije 1 Euro = 7.53450 kn

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »