Hrana

Istarska malvazija - kraljica među istarskim vinima

print

Istra je danas kao vinska regija, između ostalog, prepoznatljiva po svojoj autohtonoj sorti grožđa, malvaziji istarskoj. Ovaj naziv nije ime samo jedne sorte, već obuhvaća velik broj sličnih sorti, koje se uzgajaju na Mediteranu. 

Povijest malvazije istarske

Pretpostavlja se da malvazija potiče iz antičke Grčke, a da ime duguje talijanskom izgovoru peloponeskog grada Monemvasia, odakle su se u srednjem vijeku grčka vina prevozila u Veneciju. Postoji više od 50 vrsti malvazije, a jedna od najpoznatijih svakako je malvazija istarska. 

Iako se u Istri ova sorta uzgaja još od davnina, ne postoje podaci o počecima i povijesti njezinog uzgoja. Iako Austrijska kronika iz 13. stoljeća navodi neke sorte grožđa koje se uzgajaju u Istri, a među njima i malvaziju istarsku,  prvi službeni podaci o toj sorti potječu tek iz 1891. godine kada su je istarski vinogradari predstavili na izložbi vina u Zagrebu. 

Sva lica malvazije

Malvazija istarska se u najvećoj mjeri uzgaja u podregiji Hrvatske Istre, gdje čini više od 80% ukupne proizvodnje grožđa. Sorta je to velikih mogućnosti, a daje visokokvalitetno, ugodno svježe vino, srednje jako sa sadržajem alkohola između 11 i 13 vol.%. Okus mu je zaokružen i harmoničan, a miris voćno-cvjetni, s tonovima bagremovog cvijeća. Od voćnih aroma dominiraju jabuka, šljiva i marelica, dok će se u zrelijim vinima osjetiti i aroma badema. 

Kako malvazija istarska odlično podnosi starenje, tako se dio grožđa malvazije čuva u bagremovim ili hrastovim bačvama, pri čemu nastaju snažnija i kompleksnija vina, s izraženijom aromom. Pojedini vinogradari, ako to vremenski uvjeti dopuštaju, ostavljaju grožđe na trsu i nakon uobičajenog vremena berbe. Ovakvo grožđe ima veću slatkoću pa od njega nastaje osobito vino zlatnožute ili gotovo narančaste boje, vrhunske s visokom razinom alkohola (13,5-15 vol.%), jedinstvenom ravnotežom kiselosti i šećera i specifičnom aromom s notama meda ili karamele.

Gdje popiti čašu malvazije istarske

Zahvaljujući kvaliteti i raznolikosti istarske malvazije, svatko tko je posjetio Istru, zasigurno je kušao i njezino čuveno vino koje je, uz druga autohtona vina, tijekom godina postalo neizostavan dio turističkog doživljaja regije. Zaputite li se vinskim cestama Istre otkrit ćete predivan krajolik u kojem su smješteni vinogradi i vinare koji će vas ponuditi svojim vinima uz obavezan obilazak i priče o proizvodnji vina u Istri i njegovoj povijesti, koja je neraskidivo povezana s poviješću samoga kraja. Neizostavan dio ovakvih posjeta je i uživanje u lokalnim specijalitetima, s kojima se istarska malvazija savršeno ljubi, posebice s ribom, morskim plodovima i istarskom tjesteninom. 

Festivali vina u Istri

Ne znate li odakle uopće krenuti, idealan početak vaše istarske vinske turneje može biti jedan od festivala vina koji se održavaju diljem Istre tijekom gotovo cijele godine.  Toliko ih je da ih je teško pobrojati, a tek neki od njih su: 

  • Uskrsni Ponedjeljak: Smotra vina u Gračišću
  • Svibanj: Dan otvorenih vinskih podruma
  • Svibanj: Vinistra (Poreč) u okviru koje se održava Svijet malvazija, međunarodno natjecanje malvazija
  • Lipanj: Festival istarske malvazije (Brtonigla)
  • Srpanj: U carstvu muškata (Momjan)
  • Srpanj – kolovoz: Vinski grad (Pula)
  • Rujan: Praznik grožđa (Buje)
  • Početak jeseni: Istria Wine and Walk (Novigrad)  

Posjetite neku od tih manifestacija, degustirajte malvaziju istarsku i druga istarska vina i saznajte zašto se svi koji su jednom bili uvijek iznova vraćaju u Istru. 

Cijena je prikazana prema fiksnom tečaju konverzije 1 Euro = 7.53450 kn

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »